Reflü Nedenleri

Reflüyü artıran nedenler:

  1. Hayat stili: alkol, sigara kullanımı, şişmanlık, postür bozukluğu (ankilozan spondilit)
  2. İlaçlar: Kalsiyum kanal blokörleri (tansiyon ilaçları), teofilin gibi bazı astım ilaçları, nitratlar (kalp ilaçları), antihistaminikler (alerji ilaçları)
  3. Diyet: Yağlı ve kızarmış yiyecekler, çikolata, soğan, sarımsak, kafeinli içecekler, asidli yiyecekler (meyve suları, domates, baharatlı yiyecekler)
  4. Yeme alışkanlıkları: fazla yemek yeme, yatmaya yakın yemek yeme
  5. Mide fıtığı, şeker hastalığı, hızlı kilo alma, gebelik

Reflü nedenleri:

Tek bir sebebi yoktur. Genelde birden fazla sebebin birleşimiyle oluşmaktadır. Reflü olan hastaların çok az bir kısmında aşırı asid üretimi olabilirken, hastaların çoğunda sebep bu değildir. Reflü oluşumuna katkı sağlayan faktörler: yemek borusunun alt sfinkteri, mide fıtığı, yemek borusu kasılmaları ve mide boşalımı.


Yemek borusu alt sfinkteri:

Bu sfinkterin etkisi reflü oluşumunda en önemli mekanizmadır. Bu sfinkter yemek borusunun kaslarının kasılmasıyla oluşmakta ve mide ile yemek borusunun alt kısmı arasında yer almaktadır. Bu kas çoğu zaman kasılı kalmakta ve mideden olan reflüyü önlemektedir. Yemek veya tükrük yutulduğunda çok kısa bir süreliğine açılmakta sonra tekrar kapanmaktadır.

Bu sfinkterde reflüye neden olabilecek anormallikler:

  • Sfinkterin zayıf kasılması
  • Sfinkterin anormal gevşemesi
  • Sfinkterin gevşekliği


Mide fıtığı:

Mide fıtığı reflüye yol açmasına rağmen nasıl sebep olduğu çok açık değildir. Reflüsü olan hastaların bir kısmında fıtık mevcuttur. Normalde alt sfinkter göğüs boşluğu ile karın içini ayıran kasla (diyafragma) aynı seviyede bulunmaktadır. Mide fıtığında midenin üst kısmı göğüs boşluğuna geçmektedir. Buna bağlı olarak alt sfinkter de göğüs boşluğuna geçmektedir. Normalde sfinkter ile birlikte diyafragma da kasılarak sfinktere yardımcı olmaktadır. Fakat fıtık oluştuğunda diyafragma sfintere yardımcı olamaz.

hiatalherni

 

İkinci mekanizma ise göğüs boşluğuna geçen midede asit birikmekte ve bunun yemek borusuna geçişi kolaylaşmaktadır.
Refüde düşünülen üçüncü mekanizma ise; normalde mide yemek borusuna 90 derece açıyla bağlanmaktadır. Fakat fıtık oluştuğunda bu açı kaybolmakta ve reflü kolaylaşmaktadır.


Yemek borusu kasılmaları:

Yutma, asidi yemek borusundan atmada önemli bir mekanizmadır. Yutma ile yemek borusunun üst kısmında kasılma başlayıp mideye kadar devam eder. Böylece ağızdaki yemek ve tükrük yemek borusuyla mideye iletilmektedir.
Bu kasılmalarda sorun olduğunda asidin yemek borusundan mideye geri atılışında sorun oluşmaktadır. Bu kasılmalar hiç oluşmayabilir veya kasılma oluşup mideye kadar ulaşmayabilir. Kasılmalar mideye kadar ulaşsa da çok zayıf olabilir. Bu kasılmaların olmaması gece etkisini daha fazla göstermektedir. Çünkü yer çekiminin yardımcı etkisi de ortadan kalkmaktadır. Sigara içme ise yemek borusundan asidin mideye geçişini yavaşlatmakta ve bu etki son sigaradan sonra en az 6 saat devam etmektedir.


Mide boşalımı:

Gün boyunca reflünün çoğu yemeklerden sonra oluşur. Bunun sebebi midenin yemekle şişmesine bağlı alt sfinkterin gevşemesidir. Reflüsü olan bazı hastalarda yemekten sonra midenin çok geç boşaldığı görülmüştür. Midenin geç boşalması reflü süresini de uzatmaktadır.

 

 

 

Viki Hesaplama

Vücut Kitle İndeksi (BMI) Yetişkin bir insanın kilosunun boyuna göre normal olup olmadığını gösteren bir göstergedir.

Boy : cm
Kilo : kg
VKİ : kg/m2
Durum:
 










ADRES

Atatürk Bulvarı No: 185 Kat:4 (Grand Ankara Yanı)
Kavaklıdere/ANKARA - TÜRKİYE

E-POSTA

info@obezitecerrahiankara.com
www.obezitecerrahiankara.com

Whatsapp
Hemen Ara